Основните разлики между B2B и B2C

Post Images

Електронната търговия B2B и B2C са две много различни платформи, за които всички в маркетинга и бизнеса говорят. И двете имат различна цел, различен мотив за продажби, различен тип съдържание, различни нужди и много други. Когато чуем за B2B електронна търговия, говорим за „бизнес към бизнес“, докато за B2C електронна търговия ще говорим за „бизнес към потребител“.


B2C или „бизнес към потребител“ се отнася до физическите лица като , крайни потребители. Тук особеността е да се угоди на потребителя. Офертите са адаптирани към потребителя, като целта е да го накара да мечтае и да си закупи необходимия продукт. С бума на интернет продажбите, хората все повече се обръщат към лесни, бързи покупки без да посещават физически магазини: B2C дава възможност тази връзка за покупка да бъде изградена между компанията и индивида.


B2B: „ бизнес към бизнес“. B2B е насочен към професионалисти. B2B доставя стоки и услуги на Електронните Търговци на дребно. Обичайно е да се мисли, че компаниите ще търсят същото решение като в B2C, но тази идея е невярна, защото техните нужди са различни.

Основните разлики между B2B и B2C

 

1. Структурата и съдържанието на уебсайта се различават

От страна на B2B професионалистите познават жаргона, използван в електронната търговия, знаят техническите термини и няма да имат проблеми с дешифрирането им. От друга страна, ако трябва да рекламирате продукта си чрез B2C електронна търговия, ще трябва да се адаптирате към вашата аудитория, която не познава нито продукта, нито техническите термини, използвани за неговото квалифициране.Тук трябва да адаптирате всички термини да бъдат ясни и разбираеми за всеки клиент.

2.Броят на контактите между B2B и B2C

Когато ориентирате уебсайта си за B2B, трябва да очаквате голям брой събеседници от един и същи клиент. Всъщност не само един човек взема решението за покупка, а понякога няколко души, което води до по-голямо време за продажба на даден продукт.

3. Закъсненията ще бъдат по-дълги в B2B, отколкото в B2C

В B2B компаниите купуват на едро. Това означава, че заявеното количество ще бъде голямо и че доставката отнема повече време. Доставката на големи количества изисква силна организация и ресурси. В резултат на това времето за доставка в B2B често е много по-дълго, отколкото в B2C. Поръчка, направена в B2B, ще изисква планиране, дати за доставка, организирани и фиксирани предварително и адаптирани към вида на поръчката, докато в B2C клиентът ще се адаптира към разходите за доставка, предложени от интернет уебсайта, и ще бъде доволен от тях.

Общо взето има и други разлики но това са съществените.

Новини

Устойчивата и екологична опаковка е конкурентно предимство

Mаркетинг

Много директори са скептични към маркетинга в социалните медии

Mаркетинг

Как да привлечете повече купувачи и трафик към вашия сайт ?

Новини

Технологии и бъдещето на електронната търговия

Mаркетинг

Електронните магазини и продажбите на живо

Новини

Седмица на модата в Париж 2022

Mаркетинг

Новите инструменти за изкуствен интелект в електронната търговия

Новини

Какво представлява Интернет на нещата ? (въпроси и отговори)

SEO

Препоръки за начинаещи електронни търговци

Новини

Осъществена Електронна Търговия за Европа 2020 -2021