Ето, какво ще прочетете и намерите в интернет за постигането на доверие от потребителите - Но дали е така ?

Post Images

Ето, какво ще прочетете и намерите в интернет за постигането на доверие от потребителите

Ако инвестирате в SEO обучение, можете да научите как да изградите доверие, използвайки интелигентни и надеждни техники. Уебсайт с по -висок ранг лесно впечатлява посетителите. Хората свързват по-голямото доверие с най-високо класираните сайтове в сравнение с тези на третата и четвъртата страница на търсачките. Ефективните тактики за оптимизация на търсенето помагат на вашия сайт за електронна търговия да постигне по -високо класиране в търсачките. Най -вероятно посетителите ще се доверят на вашата марка повече от всичко друго. Така че SEO изгражда доверие и насърчава хората да предприемат действия незабавно. Собствениците на магазини за интелигентна електронна търговия инвестират в обучение за SEO, за да изградят доверие и да стимулират продажбите и печалбите.

Но тук трябва да се отбележи факта, че електронните магазини са много. За броя на електронните магазини прочетете :(Защо да се инвестира в електронната търговия ?)

И при най-голямо желание и дори умения за постигане на по-добри резултати в търсачките винаги ще има сайтове на първа или пета страница в търсачките. И е много възможно вашият магазин да излиза на 4 или друга страница дори и при най-добро SEO.
Всички фирми, които се занимават с Оптимизиране за търсачките ще ви убеждават, че могат да оптимизират сайта ви да излиза на първа страница. !? Но помислете все пак ! Нима вие сте единствените клиенти на подобни фирми ?!

Сега да се върнем на доверието

Според нас доверието на клиента не се печели от резултатите в търсачките. Доверието е нещо което се гради с времето и от препоръките на клиентите. Важно е и отношението ви към всеки клиент. На всеки клиент трябва да обръщате внимание, да отговаряте на всеки изпратен мейл, дори и въпроса да ви се струва тъп. Също така да се държите приветливо към всеки клиент позвънил по телефона.
И най-важното : Трябва да изпълнявате стриктно условията по продажби и връщане на стоки.
Добре е да имате страница във вашия магазин за коментари. Това ще повдигне доверието на клиентите и дори и да не излизате на първа страница ще доведе до по добри продажби.
Рекламата от уста на уста е достатъчно добра и излиза безплатно.
Не трябва да допускате да има неудовлетворен клиент – това е начина да изградите доверие.

И кой знае ? Възможно е в даден момент дори и да нямате отлично SEO да изкочите на първа страница. Но това вече ще се дължи на клиентите ви.

Новини

Google Променя 20% от всички етикети на заглавията при търсене

Новини

Новости в B2B електронната търговия и мебелния бранш - 3D

Новини

Електронна Търговия – Събития през месец Май и Юни в Европа

Новини

Amazon и неговата Бонус програма за препоръчване на марката

Социални мрежи

Facebook обявява набор от нови функции за електронна търговия

Новини

Новина за електронната търговия от България

Новини

Бързият растеж прави Amazon лидер в стрийминг видео пазара

Mаркетинг

За начинаещи или желаещи за отваряне на електронен магазин

Mаркетинг

Специализиран подход към автоматизацията на Маркетинга

Новини

Пазарът за дизайн и стоки втора употреба Whoppah стартира във Франция