Право на отказ за договори за финансови услуги

Post Images

Европейският парламент одобри право на отказ за договори за финансови услуги, сключени онлайн. По отношение на всички договори за продажба от разстояние се промъкна „напълно неуместна разпоредба“.

Това твърдят Bundesverband E-commerce , Versandhandel (bevh) и Online Print Initiative (IOP) в съвместно изявление. Те са обезпокоени от новото задължение за въвеждане на функция за разваляне на цифрово сключени договори за продажба.

Според групите по интереси ЕС въвежда „ненужна двойна структура“ в онлайн търговията, която води само до губещи: потребители, търговци на дребно и бъдещи технологии.

Новата функция за прекратяване на договора предоставя решение на несъществуващ проблем, седемнадесет европейски търговски организации вече заявиха в отворено писмо до Брюксел по-рано тази година. Това дори създава нови проблеми.

Според точния текст на директивата, договорите с новата функция могат да бъдат отменени само изцяло. На практика това означава, че потребителите се отказват от покупката на всички продукти чрез бутона за прекратяване на договора, дори ако искат да запазят един или повече артикули от поръчката.

Съображение във формулировката на закона предполага, че търговците на дребно могат да измислят техническо решение за частично разтрогване на договори за покупка, без да уточняват как. „Първоначалната идея на ЕС да направи анулирането на стоки толкова лесно, колкото и поръчката, се изпълнява по напълно нереалистичен начин от новия регламент“, казаха bevh и IOP в изявлението си. Това може да създаде проблеми по-специално за модната индустрия, където е известно, че клиентите често правят големи поръчки с намерението да върнат някои от артикулите.

И накрая, групите по интереси посочват проблемите с продуктите по специална поръчка. Те не могат да бъдат върнати съгласно действащото европейско законодателство. Ако обаче се поръчват заедно със стандартизирани продукти, в бъдеще трябва да се предлага бутон за анулиране. „Това създава впечатлението, че индивидуализираните поръчки също могат да бъдат отменени по всяко време, което е подвеждащо и невярно“, казват специалистите.

Изобщо, както сме свикнали да наблюдаваме действията на ЕС установяваме ,че голяма част от правилата, които създават са недомислени.

Социални мрежи

Фалшивото видео променя лицето на кибер заплахите - а отмъщението е - видео с порно

Mаркетинг

Застраховането и електронната търговия

E-commerce софтуер

Практически идеи за печелене на пари със софтуер

Социални мрежи

Pinterest представя нов преглед на развиващите се процеси за откриване и деактивиране на измами.

SEO

Няколко неща - които трябва да планирате в глобалното развитие за вашата електронна търговия

Новини

Office Depot планира да се раздели на две Компании B2B и търговия на дребно.

Новини

Производители и B2B платформи

SEO

Съвети за оптимизирането за търсачките – DuckDuckGo

Mаркетинг

Електронните магазини и продажбите на живо

Mаркетинг

Видове услуги за електронната търговия – информация за начинаещи