Право на отказ за договори за финансови услуги

Post Images

Европейският парламент одобри право на отказ за договори за финансови услуги, сключени онлайн. По отношение на всички договори за продажба от разстояние се промъкна „напълно неуместна разпоредба“.

Това твърдят Bundesverband E-commerce , Versandhandel (bevh) и Online Print Initiative (IOP) в съвместно изявление. Те са обезпокоени от новото задължение за въвеждане на функция за разваляне на цифрово сключени договори за продажба.

Според групите по интереси ЕС въвежда „ненужна двойна структура“ в онлайн търговията, която води само до губещи: потребители, търговци на дребно и бъдещи технологии.

Новата функция за прекратяване на договора предоставя решение на несъществуващ проблем, седемнадесет европейски търговски организации вече заявиха в отворено писмо до Брюксел по-рано тази година. Това дори създава нови проблеми.

Според точния текст на директивата, договорите с новата функция могат да бъдат отменени само изцяло. На практика това означава, че потребителите се отказват от покупката на всички продукти чрез бутона за прекратяване на договора, дори ако искат да запазят един или повече артикули от поръчката.

Съображение във формулировката на закона предполага, че търговците на дребно могат да измислят техническо решение за частично разтрогване на договори за покупка, без да уточняват как. „Първоначалната идея на ЕС да направи анулирането на стоки толкова лесно, колкото и поръчката, се изпълнява по напълно нереалистичен начин от новия регламент“, казаха bevh и IOP в изявлението си. Това може да създаде проблеми по-специално за модната индустрия, където е известно, че клиентите често правят големи поръчки с намерението да върнат някои от артикулите.

И накрая, групите по интереси посочват проблемите с продуктите по специална поръчка. Те не могат да бъдат върнати съгласно действащото европейско законодателство. Ако обаче се поръчват заедно със стандартизирани продукти, в бъдеще трябва да се предлага бутон за анулиране. „Това създава впечатлението, че индивидуализираните поръчки също могат да бъдат отменени по всяко време, което е подвеждащо и невярно“, казват специалистите.

Изобщо, както сме свикнали да наблюдаваме действията на ЕС установяваме ,че голяма част от правилата, които създават са недомислени.

Mаркетинг

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Новини

Новите правила на Gmail

Новини

Глобален Стандарт за онлайн продажба на Алкохол

Mаркетинг

Инструменти за създаване на кратки видео клипчета за вашия магазин

Новини

Нов уебсайт с информация за инструментите за защита на IP на пазарите за електронна търговия

Новини

Потребителите вече могат да монетизират личните си данни, за да печелят пасивен доход !?

Новини

Банките и електронната търговия - B2B

Новини

Събития за електронна търговия 2022

E-commerce софтуер

Практически идеи за печелене на пари със софтуер

Новини

Разширена реалност: Следващата голяма тенденция в електронната търговия