Право на отказ за договори за финансови услуги

Post Images

Европейският парламент одобри право на отказ за договори за финансови услуги, сключени онлайн. По отношение на всички договори за продажба от разстояние се промъкна „напълно неуместна разпоредба“.

Това твърдят Bundesverband E-commerce , Versandhandel (bevh) и Online Print Initiative (IOP) в съвместно изявление. Те са обезпокоени от новото задължение за въвеждане на функция за разваляне на цифрово сключени договори за продажба.

Според групите по интереси ЕС въвежда „ненужна двойна структура“ в онлайн търговията, която води само до губещи: потребители, търговци на дребно и бъдещи технологии.

Новата функция за прекратяване на договора предоставя решение на несъществуващ проблем, седемнадесет европейски търговски организации вече заявиха в отворено писмо до Брюксел по-рано тази година. Това дори създава нови проблеми.

Според точния текст на директивата, договорите с новата функция могат да бъдат отменени само изцяло. На практика това означава, че потребителите се отказват от покупката на всички продукти чрез бутона за прекратяване на договора, дори ако искат да запазят един или повече артикули от поръчката.

Съображение във формулировката на закона предполага, че търговците на дребно могат да измислят техническо решение за частично разтрогване на договори за покупка, без да уточняват как. „Първоначалната идея на ЕС да направи анулирането на стоки толкова лесно, колкото и поръчката, се изпълнява по напълно нереалистичен начин от новия регламент“, казаха bevh и IOP в изявлението си. Това може да създаде проблеми по-специално за модната индустрия, където е известно, че клиентите често правят големи поръчки с намерението да върнат някои от артикулите.

И накрая, групите по интереси посочват проблемите с продуктите по специална поръчка. Те не могат да бъдат върнати съгласно действащото европейско законодателство. Ако обаче се поръчват заедно със стандартизирани продукти, в бъдеще трябва да се предлага бутон за анулиране. „Това създава впечатлението, че индивидуализираните поръчки също могат да бъдат отменени по всяко време, което е подвеждащо и невярно“, казват специалистите.

Изобщо, както сме свикнали да наблюдаваме действията на ЕС установяваме ,че голяма част от правилата, които създават са недомислени.

SEO

Технически SEO практики за сайтове за електронна търговия – само за Google

Mаркетинг

По -тъмна страна на маркетинга с влияние в електронната търговия

Mаркетинг

Бъдещето на електронната търговия - анализ в реално време

Новини

Плюсове при пазаруване с кредитна или дебитна карта и опитите за измами в електронната търговия

Социални мрежи

Twitter продължава да работи по раздела - Нови пространства - добавя опции за редактиране.

E-commerce софтуер

Приставки за продажба на цифрови файлове

Новини

Office Depot планира да се раздели на две Компании B2B и търговия на дребно.

Новини

Копенхаген ще бъде домакин на Международната среща на върха за мобилност през 2021 и 2022 г.

Mаркетинг

За вашия електронен магазин – SEO и доверието !?

Mаркетинг

За начинаещи Електронни Търговци