В света съществуват не много операционни системи

Post Images

Каква операционна система ще изберете да ползвате зависи изцяло от Вас.
В света съществуват не много операционни системи. Но масовият потребител дори не е чувал, че има нещо различно от Microsoft и Apple (MAC).

Какво е Линукс (Linux) ?
Всъщност една от най-популярните платформи на планетата, Android, се захранва от операционната система Linux. Операционната система е софтуер, който управлява всички хардуерни ресурси, свързани с вашия настолен компютър или лаптоп.
От смартфони до автомобили, суперкомпютри и домакински уреди, домашни настолни компютри до корпоративни сървъри, операционната система Linux е навсякъде.
Linux съществува от средата на 90-те години и оттогава е достигнал до потребителска база, която обхваща целия свят. Linux всъщност е навсякъде: Той е във вашите телефони, термостати, във вашите автомобили, хладилници и телевизори. Той също така управлява по-голямата част от интернет, всичките 500 най-добри суперкомпютри в света и разбира се световните фондови борси.
Но освен че е избрана платформа за стартиране на настолни компютри, сървъри и вградени системи по целия свят, Linux е една от най-надеждните, сигурни и безгрижни операционни системи на разположение. Линукс е създаден от Linus Benedict Torvalds.
Тук трябва да отбележа, че Linux има много различни дистрибуции, Kubuntu, Ubuntu, Garuda, Linux Mint, Zorin OS, CentOS, Debian, Kali Linux, Gentoo, Slackware, разбира се има и още, но тук няма да изброявам всичките. Линукс се разработва всекидневно от най-добрите специалисти и има постоянно нови обновявания и допълнителни добавки към функциите му.
Като изключим сървърните конфигурации, всички останали дистрибуции са изключително лесни за ползване.

Операционната система Linux е много неща за много потребители.

Отличен пример за широкия набор от функции на Linux може лесно да се намери в , Kubuntu, Ubuntu, Garuda и всички останали.
Голямата разлика между Microsoft, Apple и Linux е отворения код и цената. Всички дистрибуции на Linux са безплатни и разбира се с отворен код. Но разбира се може да си закупите и инсталационен диск от определени дистрибуции, като това не е условие за ползването му, защото може и да не го закупувате, а директно да го свалите и инсталирате.

Друга съществена разлика между Линукс и Microsoft & Apple е възможността за заразяване с вируси. Разбира се има и вируси за Линукс, но за да се зарази компютърат ви с даден вирус, то самите вие трябва да му дадете разрешение за исталация. Докато при Microsoft това се извършва напълно автоматично и незабележимо за вас (въпреки, че ползва ядрото на Линукс). При Apple (mac) напоследък кодовете на вирусите заобикалят сисемата за сигурност и успешно заразяват компютрите.
Докато при Линукс това е невъзможно, поради условията определени от самата операционна система, за управление на ресурсите.
Какво да Изберете ?? Всъщност това си зависи само от Вас. Но Линукс има и друг плюс: – може да ви накара и да се замислите. Особенно ако сте решили да ставате Програмист то Линукс е точно за вас.
Всяка дистрибуция на Линукс си има своите особенности. Примерно в Gentoo и Slackware всички нови програми, които искате да ползвате ще се наложи да си ги компилирате сами, но така придобивате знания, които никаде другаде не може да научите.

За Microsoft : става за игри.

 

SEO

Важни тенденции за SEO за 2021 г., които трябва да знаете за електронната търговия

Новини

В онлайн магазините 16 процента от продуктите са изчерпани.

Mаркетинг

Как‌ ‌да ‌интегрира‌те ‌QR‌ ‌код ‌във ‌ваш‌ия ‌Електронен Бизнес ?

Mаркетинг

Ползата от интернет рекламата за електронните търговци

SEO

SEO -оптимизация на търсенето и ползите от уеб извличането -Web Scraping

Mаркетинг

Новите инструменти за изкуствен интелект в електронната търговия

Mаркетинг

За начинаещи Електронни Търговци

Новини

Копенхаген ще бъде домакин на Международната среща на върха за мобилност през 2021 и 2022 г.

Новини

Нов уебсайт с информация за инструментите за защита на IP на пазарите за електронна търговия

Новини

Правила за електронна търговия в Европейски Съюз