Дали да свържете вашите ел.уреди и други неща към интернет, зависи от Вас !

Post Images

С две думи, Интернет на нещата е концепцията за свързване на всяко устройство (стига да има превключвател за включване / изключване) към Интернет и към други свързани устройства. IoT (Интернет на нещата ) е гигантска мрежа от свързани неща и хора - всички те събират и споделят данни за начина, по който се използват и за околната среда около тях.


Как работи ?

Устройствата и обектите с вградени сензори са свързани към платформата на Интернет на нещата, която интегрира данни от различните устройства и прилага анализи, за да споделят най-ценната информация с приложения, създадени да отговарят на специфични нужди.
Тези мощни IoT платформи могат да определят точно, каква информация е полезна и коя може безопасно да бъде игнорирана. Тази информация може да се използва за откриване на модели, даване на препоръки и откриване на възможни проблеми, преди да се появят.

IoT (Интернет на нещата ) във вашия дом !

Представете си, че се събуждате всеки ден в 7 часа сутринта, за да отидете на работа. Будилникът ви си върши работата добре – буди ви. Тоест, докато нещо не се обърка. Влакът ви е отменен и вместо това трябва да ходите с колата до работа. Единственият проблем е, че отнема повече време за шофиране и би трябвало да станете примерно в 6.00 ч., за да избегнете закъснението. О, и вали дъжд, така че ще трябва да карате по-бавно от обикновено. Свързан или активиран с IoT будилника би се нулирал въз основа на всички тези фактори, за да гарантира, че трябва да отидете на работа навреме и би ви събудил по-рано. Той може да разпознае, че обичайният ви влак е отменен, да изчисли разстоянието за шофиране и времето за пътуване, за да осигури алтернативният ви маршрут, да провери времето и фактора за по-ниска скорост на пътуване поради силен дъжд и да изчисли, кога трябва да ви събуди, така че да не закъснявате. Ако е супер интелигентен, ако може дори да се синхронизира с вашата машина за кафе с активиран IoT, вие ще бъдете сигурни, че сутрешното ви кафе ще е готово, когато станете.

Погледнато генерално всичко ще бъде свързано в тази глобална мрежа като транспорт , самолети, автомобили, хотели и т.н. На пръв поглед това звучи добре ! Но, когато се замисли човек, може да открие минусите. Първо, цялата тази информация от вашият дом ще отива на сървър за обработка.

И всичко, което правите ще бъде известно на собственика на този сървър. Дали ще имате личен живот и лични тайни ?! Ще може ли да отидете с колата си някаде, без да бъдете записан и анализиран ?! И най-важното, ще бъдете ли защитен от злонамерени хора ?
С развитието на Изкуствения Интелект, всички тези събрани данни ще бъдат анализирани и управлявани. Те ще бъдат използвани и в Електронната Търговия, изкуственият интелект ще знае, какво харесвате и какво искате. Но тези данни могат и ще бъдат използвани и за други не дотам добри цели. Дали Човека няма да бъде ограничен, в личната си свобода и живот ?
Примерно: когато колата ви е самоуправляваща се, без опция за ръчно управление ? Как ще отдидете на риба или излет в планината ? В GPS-а едва ли ще го има маршрута, за да отидете точно там кадето искате ! Изобщо тази свързаност към интернет няма да работи в полза на личния ви живот, желания и тайни.
С въвеждането на 5G, се поставя началото на по-доброто използване и свързване на всички “неща” към интернет.
Какво ще бъде нашено Бъдеще, все пак зависи от нас самите.
Дали да свържете вашите ел.уреди и други неща към интернет, зависи от Вас !

Новини

Разширена реалност: Следващата голяма тенденция в електронната търговия

Mаркетинг

Няколко съвета за успешен дропшипинг за начинаещи

Новини

Google предупреждава служителите: Бъдете внимателни, когато използвате Bard

Mаркетинг

Как технологиите променят рекламната индустрия ?

Новини

Българският електронен пазар

Новини

Банки, кредитни, дебитни карти, условия и интересни събития !

Новини

Енергетика и инфлация – Европа трябва да сведе до минимум щетите за потребителите

Новини

Защо цифровата търговия е новата норма на производителите

Новини

Електронната търговия е новото нормално

SEO

B2B Бизнес за Бизнес 32 процента от купувачите срещат трудности при намирането на продукти онлайн