Дали да свържете вашите ел.уреди и други неща към интернет, зависи от Вас !

Post Images

С две думи, Интернет на нещата е концепцията за свързване на всяко устройство (стига да има превключвател за включване / изключване) към Интернет и към други свързани устройства. IoT (Интернет на нещата ) е гигантска мрежа от свързани неща и хора - всички те събират и споделят данни за начина, по който се използват и за околната среда около тях.


Как работи ?

Устройствата и обектите с вградени сензори са свързани към платформата на Интернет на нещата, която интегрира данни от различните устройства и прилага анализи, за да споделят най-ценната информация с приложения, създадени да отговарят на специфични нужди.
Тези мощни IoT платформи могат да определят точно, каква информация е полезна и коя може безопасно да бъде игнорирана. Тази информация може да се използва за откриване на модели, даване на препоръки и откриване на възможни проблеми, преди да се появят.

IoT (Интернет на нещата ) във вашия дом !

Представете си, че се събуждате всеки ден в 7 часа сутринта, за да отидете на работа. Будилникът ви си върши работата добре – буди ви. Тоест, докато нещо не се обърка. Влакът ви е отменен и вместо това трябва да ходите с колата до работа. Единственият проблем е, че отнема повече време за шофиране и би трябвало да станете примерно в 6.00 ч., за да избегнете закъснението. О, и вали дъжд, така че ще трябва да карате по-бавно от обикновено. Свързан или активиран с IoT будилника би се нулирал въз основа на всички тези фактори, за да гарантира, че трябва да отидете на работа навреме и би ви събудил по-рано. Той може да разпознае, че обичайният ви влак е отменен, да изчисли разстоянието за шофиране и времето за пътуване, за да осигури алтернативният ви маршрут, да провери времето и фактора за по-ниска скорост на пътуване поради силен дъжд и да изчисли, кога трябва да ви събуди, така че да не закъснявате. Ако е супер интелигентен, ако може дори да се синхронизира с вашата машина за кафе с активиран IoT, вие ще бъдете сигурни, че сутрешното ви кафе ще е готово, когато станете.

Погледнато генерално всичко ще бъде свързано в тази глобална мрежа като транспорт , самолети, автомобили, хотели и т.н. На пръв поглед това звучи добре ! Но, когато се замисли човек, може да открие минусите. Първо, цялата тази информация от вашият дом ще отива на сървър за обработка.

И всичко, което правите ще бъде известно на собственика на този сървър. Дали ще имате личен живот и лични тайни ?! Ще може ли да отидете с колата си някаде, без да бъдете записан и анализиран ?! И най-важното, ще бъдете ли защитен от злонамерени хора ?
С развитието на Изкуствения Интелект, всички тези събрани данни ще бъдат анализирани и управлявани. Те ще бъдат използвани и в Електронната Търговия, изкуственият интелект ще знае, какво харесвате и какво искате. Но тези данни могат и ще бъдат използвани и за други не дотам добри цели. Дали Човека няма да бъде ограничен, в личната си свобода и живот ?
Примерно: когато колата ви е самоуправляваща се, без опция за ръчно управление ? Как ще отдидете на риба или излет в планината ? В GPS-а едва ли ще го има маршрута, за да отидете точно там кадето искате ! Изобщо тази свързаност към интернет няма да работи в полза на личния ви живот, желания и тайни.
С въвеждането на 5G, се поставя началото на по-доброто използване и свързване на всички “неща” към интернет.
Какво ще бъде нашено Бъдеще, все пак зависи от нас самите.
Дали да свържете вашите ел.уреди и други неща към интернет, зависи от Вас !

Новини

Защо да се инвестира в електронната търговия ?

SEO

Какво е SEO за електронната търговия - структуриране на първа страница

Социални мрежи

Facebook обявява набор от нови функции за електронна търговия

Новини

Глобалните повишения на лихвените проценти рискуват да задействат глобална дългова бомба

SEO

Как да оптимизирате заглавните етикети за вашия сайт ?

Новини

Нов уебсайт с информация за инструментите за защита на IP на пазарите за електронна търговия

Новини

Онлайн измами от киберпрестъпници (обновена)

Mаркетинг

Специализиран подход към автоматизацията на Маркетинга

Новини

Сблъсъка на Геополитическо и военно ниво и електронната търговия

Новини

Новина за електронната търговия от България