Тази година се очаква да бъде дори „по-трудна“ от 2022 г

Post Images

Тази година се очаква да бъде дори „по-трудна“ от 2022 г., тъй като икономиките на САЩ, ЕС и Китай се забавят, според ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ). Конфликтът в Украйна, растящите цени, повишените лихвени проценти и безмилостният Covid в Китай ще продължат да оказват влияние върху световната икономика, казва Кристалина Георгиева в интервю за CBS .

„Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия. Дори страни, които не са в рецесия, ще се чувстват като рецесия за стотици милиони хора“,казва тя.

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., позовавайки се на продължаващия конфликт в Украйна, заедно с по-строгите парични политики, следвани от централните банки по света в опит да обуздаят растящите цени, включително разходите за енергия. Оттогава Пекин се отказа от политиките си за нулев Covid, като започна да отваря отново икономиката въпреки бързото разпространение на коронавирусните инфекции.
Според Георгиева Китай ще се изправи пред трудно начало на 2023 г., тъй като втората по големина икономика в света вероятно ще нарасне със или под глобалния растеж за първи път от 40 години. „През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, предупреди шефът на МВФ.

Що се отнася до САЩ, Георгиева нарече нацията „най-издръжлива“, добавяйки, че може да избегне рецесията, ако пазарът на труда остане доста силен. „Това е… смесена благословия, защото ако пазарът на труда е много силен, Фед [Федералният резерв] може да се наложи да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията“,казва тя.

Относно САЩ може да се смята, че те ще имат някакви ползи от състоянието на ЕС в момента. Може да се каже ,че ЕС и САЩ са в търговска война. САЩ се опитват да привлекат бизнеси от ЕС и по-конкретно от Германия. И е много възможно отделни предприятия да се преместят в САЩ. Както и да е, основният губещ от конфликтът в Украйна ще бъде ЕС.

Mаркетинг

WordPress добавки за маркетинг на съдържание

Новини

Мета и Google са изправени пред съдбовен ден, когато се задава ключово решение на ЕС за данните събирани от компаниите.

Mаркетинг

Добавяне на SMS към маркетинг за електронна търговия

Новини

Новина за електронната търговия от България

Новини

Какво означава мултимодалното търсене на Google - MUM или Multitask Unified Model

Новини

Новини от Германия и Нидерландия

Новини

Какво представлява Интернет на нещата ? (въпроси и отговори)

Социални мрежи

Концепцията за социална търговия-Как се превръща в необходим бизнес модел за марките

Новини

Спокоен живот - Новата потребителска тенденция

Новини

Прогнозите за икономическа стагнация са причина за безпокойство, казват експертите