Тази година се очаква да бъде дори „по-трудна“ от 2022 г

Post Images

Тази година се очаква да бъде дори „по-трудна“ от 2022 г., тъй като икономиките на САЩ, ЕС и Китай се забавят, според ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ). Конфликтът в Украйна, растящите цени, повишените лихвени проценти и безмилостният Covid в Китай ще продължат да оказват влияние върху световната икономика, казва Кристалина Георгиева в интервю за CBS .

„Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия. Дори страни, които не са в рецесия, ще се чувстват като рецесия за стотици милиони хора“,казва тя.

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., позовавайки се на продължаващия конфликт в Украйна, заедно с по-строгите парични политики, следвани от централните банки по света в опит да обуздаят растящите цени, включително разходите за енергия. Оттогава Пекин се отказа от политиките си за нулев Covid, като започна да отваря отново икономиката въпреки бързото разпространение на коронавирусните инфекции.
Според Георгиева Китай ще се изправи пред трудно начало на 2023 г., тъй като втората по големина икономика в света вероятно ще нарасне със или под глобалния растеж за първи път от 40 години. „През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, предупреди шефът на МВФ.

Що се отнася до САЩ, Георгиева нарече нацията „най-издръжлива“, добавяйки, че може да избегне рецесията, ако пазарът на труда остане доста силен. „Това е… смесена благословия, защото ако пазарът на труда е много силен, Фед [Федералният резерв] може да се наложи да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията“,казва тя.

Относно САЩ може да се смята, че те ще имат някакви ползи от състоянието на ЕС в момента. Може да се каже ,че ЕС и САЩ са в търговска война. САЩ се опитват да привлекат бизнеси от ЕС и по-конкретно от Германия. И е много възможно отделни предприятия да се преместят в САЩ. Както и да е, основният губещ от конфликтът в Украйна ще бъде ЕС.

Новини

Банките и електронната търговия - B2B

Новини

Във Facebook чатовете задвижват нови 48 милиарда долара

Mаркетинг

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Новини

Бизнес шоуто 2022

Новини

Устойчивата и екологична опаковка е конкурентно предимство

Новини

Защо цифровата търговия е новата норма на производителите

Mаркетинг

Видове услуги за електронната търговия – информация за начинаещи

Социални мрежи

Instagram пуска функция „DROP“, за да подобри онлайн пазаруването

Новини

Септември: събитията за електронна търговия в Европа

Mаркетинг

Цифровата трансформация и Българските производители