Миналата година се случи много в света на логистиката

Post Images

Миналата година се случи много в света на логистиката и изпълнението на електронната търговия. Пандемията на коронавируса засили електронната търговия по много начини, но също така доведе до това, че много компании трябваше да направят значителни промени в краткосрочен план.Какво е състоянието на електронната търговия за 2021 година за всяка държава ?
Неочакваният и безпрецедентен растеж на електронната търговия в Европа през миналата година дойде с някои предизвикателства, особено в областта на изпълнението.На целия континент центровете за изпълнение и доставчиците работеха нон-стоп с пълен капацитет, за да обработят всички тези онлайн поръчки. И на всичкото отгоре имаше и увеличение на броя на връщанията и предизвикателствата, създадени от Брекзит.
Но каква е текущата ситуация на изпълнение по държави и отрасли? Salesupply току-що пусна бяла книга, наречена „Изпълнение на електронната търговия до 2021 г.“, в която дава представа за ситуацията. Справката може да се свали от тук :https://www.salesupply.com/media/whitepapers

Пандемията е оказала силно въздействие върху електронната търговия в Холандия. През първата половина на миналата година онлайн разходите са се увеличили с 4 процента, докато броят на онлайн поръчките е нараснал с 22 процента. Храната и личните грижи бяха сред най-бързо развиващата се онлайн индустрия в Холандия миналата година, последвана от мебели и мода.

През 2020 г. в Белгия имаше повече от 7,5 милиона потребители на електронна търговия. И шест на всеки десет първо правят някои онлайн проучвания, преди да решат да направят онлайн покупка.Потребителите в Белгия търсят най-вече електроника и домакински уреди онлайн, въпреки че най-големият ръст в електронната търговия, което не е изненадващо, се наблюдава в категорията храни и лични грижи.
Германия има един от най-големите пазари за електронна търговия в Европа. В момента броят му е над 62,4 милиона онлайн потребители и се очаква този брой да нарасне до 69,2 милиона до 2024 г. Електронната търговия в Германия се е увеличила с 18,6 процента през миналата година.
Понастоящем Франция има 46 милиона клиенти за електронна търговия, което прави тази страна един от най-големите онлайн пазари на дребно в Европа. И този брой онлайн купувачи ще се увеличи с още 11 процента до 51 милиона потребители до 2024 година.
Във Великобритания има повече от 57 милиона онлайн купувачи. Очаква се този брой да се увеличи със 7 процента до 61 милиона потребители на електронна търговия през 2024 г. За британците най-популярните причини да пазаруват онлайн са незабавна доставка до дома и по-ниски цени. Някои потребители също обичат да пазаруват онлайн, тъй като продуктовата гама е по-голяма, отколкото във физическите магазини.
Въпреки че модната индустрия представлява най-голямата продуктова категория в испанската електронна търговия, нейният хранителен отрасъл е нараснал най-много през миналата година. Това, разбира се, има нещо общо с огнището на коронавирус. В Испания 43 процента от онлайн купувачите казват, че биха искали да върнат поръчаните от тях продукти онлайн. И когато го правят, това е предимно облекло или обувки.
Миналата година в Италия имаше над 33 милиона онлайн купувачи. От тази група три четвърти правят онлайн проучвания, преди да направят покупка.
Около 53 процента от поляците пазаруват онлайн поне понякога. И когато го направят, те се интересуват най-вече от поръчка на обувки, дрехи и храна. Не е изненада, че модната индустрия е най-големият онлайн сегмент в Полша.
За България електронната търговия все още има относително малък дял.Може да се каже че това е около 25-30 % от общия обем на търговията.Но в бъдеще очаквам да има значително увеличаване на онлайн продажбите.Тук трябва да отбележа, че единствено в България съществува практика продуктите поръчани онлайн да се заплащат при получаване. Това довежда и до незначително поскъпване на самата доставка , но явно повечето пазаруващи онлайн нямат пълно доверие на електронните търговци.

Новини

Правила за електронна търговия в Европейски Съюз

Mаркетинг

Ползата от интернет рекламата за електронните търговци

Социални мрежи

Snapchat публикува нов доклад относно нарастващите тенденции за одобрението на AR или Обогатена реалност.

Mаркетинг

Примери за бизнес етика и най-добри практики при рекламиране

Новини

За Европейската Електронна Търговия - EuroCommerce

Социални мрежи

Фейсбук публикува ново ръководство за ползване на събития на живо

Социални мрежи

Twitter работи върху нови папки в отметките, за да категоризира вашите запазени туитове

Mаркетинг

Много директори са скептични към маркетинга в социалните медии

Новини

Защо цифровата търговия е новата норма на производителите

Новини

Електронната търговия в Европа