Миналата година се случи много в света на логистиката

Post Images

Миналата година се случи много в света на логистиката и изпълнението на електронната търговия. Пандемията на коронавируса засили електронната търговия по много начини, но също така доведе до това, че много компании трябваше да направят значителни промени в краткосрочен план.Какво е състоянието на електронната търговия за 2021 година за всяка държава ?
Неочакваният и безпрецедентен растеж на електронната търговия в Европа през миналата година дойде с някои предизвикателства, особено в областта на изпълнението.На целия континент центровете за изпълнение и доставчиците работеха нон-стоп с пълен капацитет, за да обработят всички тези онлайн поръчки. И на всичкото отгоре имаше и увеличение на броя на връщанията и предизвикателствата, създадени от Брекзит.
Но каква е текущата ситуация на изпълнение по държави и отрасли? Salesupply току-що пусна бяла книга, наречена „Изпълнение на електронната търговия до 2021 г.“, в която дава представа за ситуацията. Справката може да се свали от тук :https://www.salesupply.com/media/whitepapers

Пандемията е оказала силно въздействие върху електронната търговия в Холандия. През първата половина на миналата година онлайн разходите са се увеличили с 4 процента, докато броят на онлайн поръчките е нараснал с 22 процента. Храната и личните грижи бяха сред най-бързо развиващата се онлайн индустрия в Холандия миналата година, последвана от мебели и мода.

През 2020 г. в Белгия имаше повече от 7,5 милиона потребители на електронна търговия. И шест на всеки десет първо правят някои онлайн проучвания, преди да решат да направят онлайн покупка.Потребителите в Белгия търсят най-вече електроника и домакински уреди онлайн, въпреки че най-големият ръст в електронната търговия, което не е изненадващо, се наблюдава в категорията храни и лични грижи.
Германия има един от най-големите пазари за електронна търговия в Европа. В момента броят му е над 62,4 милиона онлайн потребители и се очаква този брой да нарасне до 69,2 милиона до 2024 г. Електронната търговия в Германия се е увеличила с 18,6 процента през миналата година.
Понастоящем Франция има 46 милиона клиенти за електронна търговия, което прави тази страна един от най-големите онлайн пазари на дребно в Европа. И този брой онлайн купувачи ще се увеличи с още 11 процента до 51 милиона потребители до 2024 година.
Във Великобритания има повече от 57 милиона онлайн купувачи. Очаква се този брой да се увеличи със 7 процента до 61 милиона потребители на електронна търговия през 2024 г. За британците най-популярните причини да пазаруват онлайн са незабавна доставка до дома и по-ниски цени. Някои потребители също обичат да пазаруват онлайн, тъй като продуктовата гама е по-голяма, отколкото във физическите магазини.
Въпреки че модната индустрия представлява най-голямата продуктова категория в испанската електронна търговия, нейният хранителен отрасъл е нараснал най-много през миналата година. Това, разбира се, има нещо общо с огнището на коронавирус. В Испания 43 процента от онлайн купувачите казват, че биха искали да върнат поръчаните от тях продукти онлайн. И когато го правят, това е предимно облекло или обувки.
Миналата година в Италия имаше над 33 милиона онлайн купувачи. От тази група три четвърти правят онлайн проучвания, преди да направят покупка.
Около 53 процента от поляците пазаруват онлайн поне понякога. И когато го направят, те се интересуват най-вече от поръчка на обувки, дрехи и храна. Не е изненада, че модната индустрия е най-големият онлайн сегмент в Полша.
За България електронната търговия все още има относително малък дял.Може да се каже че това е около 25-30 % от общия обем на търговията.Но в бъдеще очаквам да има значително увеличаване на онлайн продажбите.Тук трябва да отбележа, че единствено в България съществува практика продуктите поръчани онлайн да се заплащат при получаване. Това довежда и до незначително поскъпване на самата доставка , но явно повечето пазаруващи онлайн нямат пълно доверие на електронните търговци.

Новини

Потребителите вече могат да монетизират личните си данни, за да печелят пасивен доход !?

Новини

Банките и електронната търговия - B2B

Новини

Какво означава мултимодалното търсене на Google - MUM или Multitask Unified Model

Новини

Всичко, което трябва да знаете за One Stop Shop и ДДС в ЕС

Новини

Онлайн измами от киберпрестъпници (обновена)

Mаркетинг

За начинаещи Електронни Търговци

Новини

Накратко за състоянието на банките и финансите - истина или конспирации

Новини

Мета и Google са изправени пред съдбовен ден, когато се задава ключово решение на ЕС за данните събирани от компаниите.

Новини

B2B намери фирми за Вградени финанси

Mаркетинг

Използване на електронна книга (ebook) от B2B за нови потенциални клиенти