Миналата година се случи много в света на логистиката

Post Images

Миналата година се случи много в света на логистиката и изпълнението на електронната търговия. Пандемията на коронавируса засили електронната търговия по много начини, но също така доведе до това, че много компании трябваше да направят значителни промени в краткосрочен план.Какво е състоянието на електронната търговия за 2021 година за всяка държава ?
Неочакваният и безпрецедентен растеж на електронната търговия в Европа през миналата година дойде с някои предизвикателства, особено в областта на изпълнението.На целия континент центровете за изпълнение и доставчиците работеха нон-стоп с пълен капацитет, за да обработят всички тези онлайн поръчки. И на всичкото отгоре имаше и увеличение на броя на връщанията и предизвикателствата, създадени от Брекзит.
Но каква е текущата ситуация на изпълнение по държави и отрасли? Salesupply току-що пусна бяла книга, наречена „Изпълнение на електронната търговия до 2021 г.“, в която дава представа за ситуацията. Справката може да се свали от тук :https://www.salesupply.com/media/whitepapers

Пандемията е оказала силно въздействие върху електронната търговия в Холандия. През първата половина на миналата година онлайн разходите са се увеличили с 4 процента, докато броят на онлайн поръчките е нараснал с 22 процента. Храната и личните грижи бяха сред най-бързо развиващата се онлайн индустрия в Холандия миналата година, последвана от мебели и мода.

През 2020 г. в Белгия имаше повече от 7,5 милиона потребители на електронна търговия. И шест на всеки десет първо правят някои онлайн проучвания, преди да решат да направят онлайн покупка.Потребителите в Белгия търсят най-вече електроника и домакински уреди онлайн, въпреки че най-големият ръст в електронната търговия, което не е изненадващо, се наблюдава в категорията храни и лични грижи.
Германия има един от най-големите пазари за електронна търговия в Европа. В момента броят му е над 62,4 милиона онлайн потребители и се очаква този брой да нарасне до 69,2 милиона до 2024 г. Електронната търговия в Германия се е увеличила с 18,6 процента през миналата година.
Понастоящем Франция има 46 милиона клиенти за електронна търговия, което прави тази страна един от най-големите онлайн пазари на дребно в Европа. И този брой онлайн купувачи ще се увеличи с още 11 процента до 51 милиона потребители до 2024 година.
Във Великобритания има повече от 57 милиона онлайн купувачи. Очаква се този брой да се увеличи със 7 процента до 61 милиона потребители на електронна търговия през 2024 г. За британците най-популярните причини да пазаруват онлайн са незабавна доставка до дома и по-ниски цени. Някои потребители също обичат да пазаруват онлайн, тъй като продуктовата гама е по-голяма, отколкото във физическите магазини.
Въпреки че модната индустрия представлява най-голямата продуктова категория в испанската електронна търговия, нейният хранителен отрасъл е нараснал най-много през миналата година. Това, разбира се, има нещо общо с огнището на коронавирус. В Испания 43 процента от онлайн купувачите казват, че биха искали да върнат поръчаните от тях продукти онлайн. И когато го правят, това е предимно облекло или обувки.
Миналата година в Италия имаше над 33 милиона онлайн купувачи. От тази група три четвърти правят онлайн проучвания, преди да направят покупка.
Около 53 процента от поляците пазаруват онлайн поне понякога. И когато го направят, те се интересуват най-вече от поръчка на обувки, дрехи и храна. Не е изненада, че модната индустрия е най-големият онлайн сегмент в Полша.
За България електронната търговия все още има относително малък дял.Може да се каже че това е около 25-30 % от общия обем на търговията.Но в бъдеще очаквам да има значително увеличаване на онлайн продажбите.Тук трябва да отбележа, че единствено в България съществува практика продуктите поръчани онлайн да се заплащат при получаване. Това довежда и до незначително поскъпване на самата доставка , но явно повечето пазаруващи онлайн нямат пълно доверие на електронните търговци.

Mаркетинг

Застраховането и електронната търговия

Новини

Новини и събития от ЕС за 13 и 14 октомври 2021 г.

Новини

ParcelLab набра капитал от 92 милиона евро

Новини

Най-добрите доставчици на дропшипинг в електронната търговия

Новини

Предстоящи събития за електронната търговия в Европа

Новини

Производители и B2B платформи

SEO

SEO оптимизацията с отлично съдържание примамва купувачите

Mаркетинг

Инструменти за създаване на кратки видео клипчета за вашия магазин

Mаркетинг

Инструменти и софтуер за електронна търговия за стартиращи фирми

Mаркетинг

Видове услуги за електронната търговия – информация за начинаещи