Въпрос за Електронните търговци

Post Images

Някои продавачи са категорични по въпроса дали да предлагат безплатна доставка в своите обяви. Други не са сигурни и спешно търсят съвет от колеги дали да го предложат или не.

Много продавачи посочват, че няма такова нещо като "безплатна" доставка - което е вярно. Независимо от това, продавачите трябва да решат как да определят цената на своите артикули при обявяване.
На пазари като eBay и Etsy продавачите плащат комисионна за цена плюс доставка, така че няма предимство да разбивате таксите за доставка отделно - от гледна точка на таксата, т.е.
Това, където може да има разлика, е ако продавате артикули, които често се купуват в множество количества. Ако купувач купи 5 неща от един продавач и всяка от тях има такса за доставка, продавачите често са готови да предложат комбинирана доставка с намаление. Но ако продавачът вгради цената на доставката в цената, купувачът може да плаща повече и да търси другаде същия продукт.

Това, което продавачите наистина искат да знаят, е влиянието на безплатната доставка върху поведението на купувача. По-вероятно ли е купувачите да натиснат бутона за покупка, ако на артикула пише „безплатна доставка“, или купувачите отделят време, за да направят изчисленията? Защото в даден случай е възможно да открие разлика и да отдаже покупката.

Ако един артикул е 12 лв. с безплатна доставка и друг 7лв. и доставка 5лв, кой би бил по-склонен да закупи купувачът, при равни други условия? Различава ли се психологията в зависимост от вида на артикула или цената? Икономическите условия играят ли роля? С извънредните разходи за доставка въпросът е по-важен от всякога.
Въпроса е важен. Но явно всеки продавач трябва да решава сам, как да оферира продуктите си.

Вие какво мислите по въпроса – предлагате безплатна доставка или я включвате в цената на артикула?

Mаркетинг

Добавяне на SMS към маркетинг за електронна търговия

Социални мрежи

Facebook обявява набор от нови функции за електронна търговия

Новини

Нов уебсайт с информация за инструментите за защита на IP на пазарите за електронна търговия

Новини

Няколко алтернативи на eBay: Най-добрите платформи, подходящи за продавачи

Новини

Новости в B2B електронната търговия и мебелния бранш - 3D

Mаркетинг

Ползата от интернет рекламата за електронните търговци

Mаркетинг

Цифровата трансформация и Българските производители

Новини

ЕС се нуждае от нови правила за ДДС

Новини

Онлайн измами от киберпрестъпници (обновена)

Новини

Бисквитките и Рекламата