Отключване на глобалната златна мина за електронна търговия

Post Images

Глобалният пазар на електронна търговия е огромен и доходоносен пейзаж, който се оценява на 6,7 трилиона долара през 2024 г. Този голям пазар предоставя несравними възможности за растеж за фирми, желаещи да разширят своите хоризонти. Тъй като общата индустрия за електронна търговия в световен мащаб ще продължава да нараства до 8,8 трилиона долара до 2027 г., сега е моментът марките да се възползват от огромния потенциал, който се крие отвъд техните вътрешни граници.

Международното разширяване на пазара за вашия магазин отваря вратата към уникално предимство: по-ниски разходи за придобиване на клиенти в сравнение с вътрешните пазари. Въпреки че марките могат да се сблъскат с предизвикателства при адаптирането към различни културни норми, потенциалът за по-високи средни стойности на поръчка често надвишава първоначалната инвестиция.

Няколко метода за локализиране, които носят непосредствени ползи

1. Подобряване на възможността за търсене със SEO локализация

Началото започва с гарантиране, че вашата марка и продукти са лесно откриваеми от международни клиенти. Стандартните практики за оптимизиране на търсачките (SEO) може да не се справят на различни пазари с различни навици за търсене и езици. От съществено значение е да дадете приоритет на SEO локализацията чрез оптимизиране на съдържанието на уебсайта, метаданните и ключовите думи, съобразени с езика и тенденциите в търсенето на всеки целеви пазар. Проведете задълбочено проучване на ключовите думи на местните езици и ги включете стратегически във вашето съдържание.

Създаването на специфични за региона целеви страници и локализирани URL адреси допълнително подобрява видимостта при търсене, стимулирайки органичен трафик от международна аудитория. Ясно е , че търсачки като Google имат за цел да покажат най-добрите резултати за заявката на потребителя. Следователно, локализиран уебсайт с персонализиран език, валута и уместност на съдържанието играе ключова роля за постигането на тази цел

2. Оптимизации на локални витрини

Предлагането на локализирано изживяване в уебсайта е от ключово значение за ангажирането на международните потребители и увеличаването на реализациите. Статистиката показва, че сайтовете, локализиращи валути на продуктови страници, виждат 44% увеличение на процента на реализация. Валутата, езикът и образите трябва да бъдат адаптирани към местната естетика и културни норми. Освен това представянето на специфични за региона препоръки за продукти, препоръки и рецензии може да подобри уместността и надеждността на сайта за международни посетители.

Използването на технологии за геолокация за автоматично пренасочване на посетители въз основа на местоположението им подобрява потребителското изживяване и рационализира процеса на закупуване. Марките, които предлагат специфични за региона продукти въз основа на фактори като сезонност, местни празници и популярност на продукта, често отчитат много по-високи проценти на реализация на поръчките.

3. Предоставяне на местни опции за доставка

За 75% от онлайн купувачите незадоволителните опции за доставка са ги накарали да се откажат от своите онлайн покупки.
Осигуряването на удобно плащане и множество опции за доставка – като икономична, приоритетна или експресна – също може да опрости процеса на закупуване и да премахне бариерите пред покупката.

4. Брандирани и локализирани изживявания при проследяване на пратката

Проследяването на поръчките в реално време променя играта, като 80% от купувачите намират, че прави изживяването им при пазаруване по-приятно. Опитът на клиента се простира отвъд уебсайта. Наличието на брандирани кутии за доставка, комуникация по имейл, страници за проследяване и отзивчиво обслужване на клиентите карат потребителите да се чувстват сигурни и уверени, което ги кара да се върнат да пазаруват отново.

5. Ценова локализация и тестване

Справянето с причина №1 за изоставяне на пазарската количка : допълнителни разходи и изненадващи такси – изисква цялостна стратегия за локализиране на цените. Това включва повече от просто конвертиране на валути; това изисква корекции на ценовите стратегии, за да отрази динамиката на местния пазар, покупателната способност и потребителските предпочитания. Провеждането на задълбочено проучване на пазара е от решаващо значение за измерване на чувствителността на разходите и идентифициране на конкурентни показатели във всеки регион. Прилагайте стратегии за динамично ценообразуване, които се коригират въз основа на търсенето, конкуренцията и валутните колебания. Митото за продукта и цените с включен данък могат допълнително да приведат вашите продукти в съответствие с местните очаквания.

И най-важното : Не се отказвайте !

Новини

Klarna предлага безлихвено пазаруване за всички онлайн търговци

Новини

YouTube също се включи в пазаруването на живо

Социални мрежи

Фейсбук публикува ново ръководство за ползване на събития на живо

Mаркетинг

Застраховането и електронната търговия

Социални мрежи

Instagram работи върху нова опция за плащане на бонуси

Новини

Избор на Операционна Система за вашият компютър - Linux или Microsoft

Новини

Prometeia и Fabrick пускат решение за управление на цифрови активи

Новини

Банките и електронната търговия - B2B

Mаркетинг

Инструменти за създаване на кратки видео клипчета за вашия магазин

Новини

Онлайн инструменти за снабдяване, преценка и дропшипинг