Какви са възможните варианти от които да се избира?

Post Images

Електронната търговия навлезе в живота на почти всички търговци на стоки през последните 10 години. Пандеминията Covid-19 ускори този процес неимоверно бързо и много компании, които преди това не са считали за нужно да имат електронен магазин, започнаха да се ориентират към създаване на такъв.

Какви са възможните варианти, от които да се избира?

Софтуерът за електронни магазини се дели основно на два типа Open Souce и SaaS. Нека разгледаме какво представляват.

Open Source е софтуер за електронна търговия с отворен код. Такива системи са Opencart,Magento,Prestashop и много други.
Това означава, че вие можете да влезете на техния сайт и да си изтеглите софтуера напълно безплатно. Дотук добре ,обаче какво още ни трябва за да имаме фукциониращ онлайн магазин? Трябва ни домейн име,хостинг, и SSL сертификат, които е абсолютно задължителен в днешно време, когато става въпрос за онлайн разплащания. Това са базовите изисквания.

Какви са възможните опции за вас?

Първата възможност е цялото това нещо да го направите вие. Закопувате хостинг от някоя хостинг компания, плюс вашето домейн име и сертификат и започвате да инсталирате и конфигурирате вашият open source софтуер.Теми,лога,възможности за плащане,възможности за доставка и по какъв начин могат да бъдат връщани продукти и т.н.Ако обаче нямате никаква техническа подготовка, това би било почти невъзможно за вас и много бързо бихте се отказали.

Втората възможност е да наемете компания която да свърши всичко това за вас. Има много компании, които са се специализирали в изработката на магазин на основата на тези open source системи.Тук вие сключвате договор за изработка, като предварително се определят какви фукционалности трябва да има магазинът, как да изглежда и всичко останало.

Обикновенно тези компаний предлагат и поддръжка на вече изработеното за определен срок от време. Забележете, че поддръжката е на вече изработеното и не включва нови неща, които вие може да искате да добавите след време. Точно тук е и подводният камък, за които трябва да внимавате.

Когато сключвате договор с такава фирма, трябва задължително да уточните дали поддръжката включва и добавяне на нови фукционалности. Ако не включва такива то това означава, че компанията ще иска допълнителни пари за нови фунционалности.Тук трябва да отбележим, че тези фирми не винаги ви предлагат хостинг,домейн име и сертификат за сигурност. Не забравяйте да уточните това с фирмата.

 

SaaS (software as a service) или софтуерът като услуга е друг вариант за електронна търговия. При него вие заплащате месечен абонамент за използването му. Предимствата при него спрямо open source е че SaaS се конфигурира много по-лесно от open source защото никаква инсталация не се изисква от ваша страна.


Не се изисква закупуване на hosting, а домейн името може да го закупите директно от тях както и сертификатът за сигурност. Тоест със заплащането на месечна такса вие получавате директно всички необходими фунционалности за да търгувате онлайн. Получавате солидна поддръжка от страна на компанията, като в повечето случай те ви съдействат за да решите проблеми или да добавите нови функционалности.И при тях могат да се наложат допълнителни плащания за темплейти или други услуги, които искате да добавите но имат и много услуги,  които са включени към месечният ви абонамент.

Който и от двата варианта да изберете е нужно да прецените първо колко усилия и време ще са ви нужни да отделяте за да поддържате магазина си.
Може да се каже, че при SaaS се отделя по-малко време от ваша страна за настройка и фунционалности отколкото при open source.

Новини

eBay забранява на продавачите да обявяват ремонтирани телефони за продажба

SEO

Технически SEO практики за сайтове за електронна търговия – само за Google

Новини

Онлайн измами от киберпрестъпници (обновена)

Mаркетинг

Наколко идеи за електронна търговия

Новини

Klarna предлага безлихвено пазаруване за всички онлайн търговци

Новини

Яндекс придобива KupiVIP

Новини

Вие сте на 16 години и искате да имате собствен електронен магазин ?

Новини

Видеото и електронната Търговия

Новини

ParcelLab набра капитал от 92 милиона евро

Социални мрежи

Фейсбук публикува ново ръководство за ползване на събития на живо