Какви са възможните варианти от които да се избира?

Post Images

Електронната търговия навлезе в живота на почти всички търговци на стоки през последните 10 години. Пандеминията Covid-19 ускори този процес неимоверно бързо и много компании, които преди това не са считали за нужно да имат електронен магазин, започнаха да се ориентират към създаване на такъв.

Какви са възможните варианти, от които да се избира?

Софтуерът за електронни магазини се дели основно на два типа Open Souce и SaaS. Нека разгледаме какво представляват.

Open Source е софтуер за електронна търговия с отворен код. Такива системи са Opencart,Magento,Prestashop и много други.
Това означава, че вие можете да влезете на техния сайт и да си изтеглите софтуера напълно безплатно. Дотук добре ,обаче какво още ни трябва за да имаме фукциониращ онлайн магазин? Трябва ни домейн име,хостинг, и SSL сертификат, които е абсолютно задължителен в днешно време, когато става въпрос за онлайн разплащания. Това са базовите изисквания.

Какви са възможните опции за вас?

Първата възможност е цялото това нещо да го направите вие. Закопувате хостинг от някоя хостинг компания, плюс вашето домейн име и сертификат и започвате да инсталирате и конфигурирате вашият open source софтуер.Теми,лога,възможности за плащане,възможности за доставка и по какъв начин могат да бъдат връщани продукти и т.н.Ако обаче нямате никаква техническа подготовка, това би било почти невъзможно за вас и много бързо бихте се отказали.

Втората възможност е да наемете компания която да свърши всичко това за вас. Има много компании, които са се специализирали в изработката на магазин на основата на тези open source системи.Тук вие сключвате договор за изработка, като предварително се определят какви фукционалности трябва да има магазинът, как да изглежда и всичко останало.

Обикновенно тези компаний предлагат и поддръжка на вече изработеното за определен срок от време. Забележете, че поддръжката е на вече изработеното и не включва нови неща, които вие може да искате да добавите след време. Точно тук е и подводният камък, за които трябва да внимавате.

Когато сключвате договор с такава фирма, трябва задължително да уточните дали поддръжката включва и добавяне на нови фукционалности. Ако не включва такива то това означава, че компанията ще иска допълнителни пари за нови фунционалности.Тук трябва да отбележим, че тези фирми не винаги ви предлагат хостинг,домейн име и сертификат за сигурност. Не забравяйте да уточните това с фирмата.

 

SaaS (software as a service) или софтуерът като услуга е друг вариант за електронна търговия. При него вие заплащате месечен абонамент за използването му. Предимствата при него спрямо open source е че SaaS се конфигурира много по-лесно от open source защото никаква инсталация не се изисква от ваша страна.


Не се изисква закупуване на hosting, а домейн името може да го закупите директно от тях както и сертификатът за сигурност. Тоест със заплащането на месечна такса вие получавате директно всички необходими фунционалности за да търгувате онлайн. Получавате солидна поддръжка от страна на компанията, като в повечето случай те ви съдействат за да решите проблеми или да добавите нови функционалности.И при тях могат да се наложат допълнителни плащания за темплейти или други услуги, които искате да добавите но имат и много услуги,  които са включени към месечният ви абонамент.

Който и от двата варианта да изберете е нужно да прецените първо колко усилия и време ще са ви нужни да отделяте за да поддържате магазина си.
Може да се каже, че при SaaS се отделя по-малко време от ваша страна за настройка и фунционалности отколкото при open source.

Новини

Klarna предлага безлихвено пазаруване за всички онлайн търговци

SEO

Инструменти за създаване на резюмета на SEO съдържание

Социални мрежи

Instagram работи върху нова опция за плащане на бонуси

Социални мрежи

Фалшивото видео променя лицето на кибер заплахите - а отмъщението е - видео с порно

Новини

Тенденции за електронна търговия – Гласови команди

Социални мрежи

Концепцията за социална търговия-Как се превръща в необходим бизнес модел за марките

Новини

Вие сте на 16 години и искате да имате собствен електронен магазин ?

Новини

Скрити опасности, които се крият в електронната търговия – за потребители

SEO

Инструменти за тестване за подобряване на Вашия SEO рейтинг през 2021 г.

Новини

PayPal може да бъде законно възпрепятстван да забранява хора заради техните политически възгледи