Правила или геополитика ?

Post Images

Amazon се опитва да нанесе удар срещу ЕС, оспорвайки включването на компанията в списък с по-големи субекти, които ще бъдат обект на по-строги мерки за прилагане на онлайн съдържанието.

Технологичният гигант оспорва етикета си като „много голяма онлайн платформа“ (VLOP) съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Това са основните правила на ЕС за справяне с незаконното съдържание онлайн и налагат строги правила на по-големите компании.

Технологичният гигант подаде жалба в Общия съд на ЕС и твърди, че не отговаря на критериите за VLOP. Amazon също така твърди, че съперниците с по-голямо присъствие в ЕС не са били посочени като VLOP, съобщава Reuters.

Amazon е първата американска компания, която оспорва определянето, което може да стимулира други бизнеси да го направят. След това предизвикателство отправено от Амазон, следва подобен ход на германския онлайн търговец на дребно Zalando, който подаде иск във Върховния съд на ЕС миналия месец. Zalando твърди, че „преобладаващото естество на дребно на неговия бизнес модел“ означава, че не представлява риск от „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“.

Какво точно е VLOP?
Съгласно DSA VLOPs се категоризират тези фирми с повече от 45 милиона активни потребители месечно в ЕС, цифра, която ще бъде коригирана с течение на времето, за да представлява 10% от населението. От тези компании ще се изисква да бъдат в крак с модерирането на съдържание, заедно със заплахата от годишни одити на тези практики.

Какъв ще бъде изхода от делото най-вероятно ще разберем следващата година. Все пак трябва да отбележим, че ЕС налага много правила за електронната търговия. Което е в ущърб на продавачите и клиентите.

Всъщност какво е „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“ според ЕС ?

Както казват от Zalando, че „преобладаващото естество на дребно на неговия бизнес модел“ означава, че не представлява риск от „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“.

Това се отнася и за всички останали търговци на дребно.

Според нас това „ вредно или незаконно съдържание от трети страни“ се отнася за геополитическата обстановка и не може да се отнася за търговци на дребно. По скоро се отнася за платформи като Х или Facebook.

 

Новини

Електронната търговия е новото нормално

SEO

Какво е SEO за електронната търговия - структуриране на първа страница

Новини

Какво представлява Интернет на нещата ? (въпроси и отговори)

Новини

Видеото и електронната Търговия

Новини

Разширена реалност: Следващата голяма тенденция в електронната търговия

Социални мрежи

Facebook обявява набор от нови функции за електронна търговия

SEO

Използването на Wayback Machine и Google Cache

Mаркетинг

Бъдещето на електронната търговия - анализ в реално време

Новини

Бъдещето на пазаруването през 2035 г - Няколко спекулативни прогнози

Новини

Новина за електронната търговия от България