Правила или геополитика ?

Post Images

Amazon се опитва да нанесе удар срещу ЕС, оспорвайки включването на компанията в списък с по-големи субекти, които ще бъдат обект на по-строги мерки за прилагане на онлайн съдържанието.

Технологичният гигант оспорва етикета си като „много голяма онлайн платформа“ (VLOP) съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Това са основните правила на ЕС за справяне с незаконното съдържание онлайн и налагат строги правила на по-големите компании.

Технологичният гигант подаде жалба в Общия съд на ЕС и твърди, че не отговаря на критериите за VLOP. Amazon също така твърди, че съперниците с по-голямо присъствие в ЕС не са били посочени като VLOP, съобщава Reuters.

Amazon е първата американска компания, която оспорва определянето, което може да стимулира други бизнеси да го направят. След това предизвикателство отправено от Амазон, следва подобен ход на германския онлайн търговец на дребно Zalando, който подаде иск във Върховния съд на ЕС миналия месец. Zalando твърди, че „преобладаващото естество на дребно на неговия бизнес модел“ означава, че не представлява риск от „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“.

Какво точно е VLOP?
Съгласно DSA VLOPs се категоризират тези фирми с повече от 45 милиона активни потребители месечно в ЕС, цифра, която ще бъде коригирана с течение на времето, за да представлява 10% от населението. От тези компании ще се изисква да бъдат в крак с модерирането на съдържание, заедно със заплахата от годишни одити на тези практики.

Какъв ще бъде изхода от делото най-вероятно ще разберем следващата година. Все пак трябва да отбележим, че ЕС налага много правила за електронната търговия. Което е в ущърб на продавачите и клиентите.

Всъщност какво е „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“ според ЕС ?

Както казват от Zalando, че „преобладаващото естество на дребно на неговия бизнес модел“ означава, че не представлява риск от „разпространение на вредно или незаконно съдържание от трети страни“.

Това се отнася и за всички останали търговци на дребно.

Според нас това „ вредно или незаконно съдържание от трети страни“ се отнася за геополитическата обстановка и не може да се отнася за търговци на дребно. По скоро се отнася за платформи като Х или Facebook.

 

Новини

Бисквитките и Рекламата

Новини

Глобален Стандарт за онлайн продажба на Алкохол

E-commerce софтуер

Какъв софтуер да изберем?

Новини

Цената на Доставката е най-важният фактор при избора на онлайн магазин

Новини

Тенденции за електронна търговия – Гласови команди

Новини

Устойчивата и екологична опаковка е конкурентно предимство

Mаркетинг

Видове услуги за електронната търговия – информация за начинаещи

Новини

Електронната търговия на живо става основна

Социални мрежи

Концепцията за социална търговия-Как се превръща в необходим бизнес модел за марките

Mаркетинг

Важни ли са телефонът и електронната поща в електронния бизнес ?! (анализ и препоръки)