Глобалното пробуждане на унищожението на долара

Post Images

Въпреки че през цялото лято можеше да се чуе шепот за настоящата дългова криза, резултат от бързото укрепване на долара, на практика никой не прогнозира удара, който покачването на долара ще нанесе на някои други развити икономики.

През септември Централната банка на Япония се намеси, за да спре постоянното отслабване, купувайки йени за първи път от двадесет и пет години. Йената, която постоянно губеше стойност от средата на март, когато Централната банка на Япония обяви, че няма да следва Федералния резерв в рязък завой за борба с инфлацията, вероятно ще остане под натиск предвид ангажимента на Централната банка на Япония за ултраниски лихвени проценти. Единственият ход обаче отбеляза удар срещу макро фондовете, които спекулират на валутните пазари.

Миналата седмица беше ред на Bank of England. Пазарите на облигации, разтърсени от неочакваното съобщение на новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс за още по-нефинансирани намаления на данъци и увеличени разходи, се разпродадоха бурно в най-големия спад на паунда за един ден. Този ход доведе до рязък скок на доходността, цените на облигациите се движеха обратно пропорционално на доходността. Вече затънала в икономическа криза, с инфлация, която все още е близо 10 процента, а цената на отоплението на дома е пет пъти по-висока от преди година, Bank of England сега разкри, че нейната намеса е била направена, за да спаси няколко обществени пенсионни фонда, чиито позиции с ливъридж бяха изправени пред ликвидация поради разпродажба.
Италия, която сама е изправена пред още по-тежка икономическа криза от Обединеното кралство, няма друг избор в очакване на предстоящата зима, освен да приеме с благодарност всяка защита, която Брюксел и Европейската централна банка (ЕЦБ) са готови да й осигурят като спредовете на нейните облигации заплашват да се разширят.

Годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон идват, когато икономиките по света са изправени пред съвкупност от кризи, включително финансовите последици от пандемията, войната в Украйна и инфлацията.

Институцията обяви, че глобалният растеж ще се забави до 2,7% през следващата година след публикуването на Световния икономически доклад. Докладът прогнозира, че „най-лошото тепърва предстои“, добавяйки, че за мнозина следващата година „ще се почувства като рецесия“. Но дали няма да бъде истинска рецесия или дори по-лошо ?

В Обединеното кралство икономиката изглежда ще се забави рязко, тъй като растящата инфлация удря домакинствата и принуждава Bank of England да повиши бързо лихвените проценти, дори когато дейността стагнира. За 2023 г. икономическият растеж на Великобритания се предвижда да бъде едва 0,3%. Този процент може да бъде валиден и за ЕС като цяло.
Едно е ясно : Всички Експерти очертават една лоша картинка за икономиката .

Mаркетинг

Инструменти за онлайн арбитраж, за снабдяване, преоценяване и дропшипинг

Новини

Новости в електронната търговия за връщането на покупки

Новини

Банки, кредитни, дебитни карти, условия и интересни събития !

Новини

Промените в електранната търговия породени от енергиината криза

Социални мрежи

Instagram работи върху нова опция за плащане на бонуси

Новини

Документи и правила за пътуване в Англия за граждани на ЕС

Новини

Глобалните повишения на лихвените проценти рискуват да задействат глобална дългова бомба

Новини

Онлайн измами от киберпрестъпници (обновена)

Новини

DMEXCO 2022: Изживейте новата ера на цифровите иновации

Новини

Защо да се инвестира в електронната търговия ?