Разходите за доставка са най-важният фактор за онлайн купувачите

Post Images

В голяма част от Европа разходите за доставка са най-важният фактор за онлайн купувачите, които избират от кой онлайн магазин ще купуват. Това не означава непременно, че онлайн клиентите принципно не желаят да плащат за доставка, но желанието е различно в различните държави.

Какво онлайн купувачите в Европа искат и очакват от доставчиците на електронна търговия.

Според проучване за 55 процента от всички респонденти цената на доставката е най-важният критерий при избора на онлайн магазин. Що се отнася до желанието на потребителя да плати за доставка, ситуацията по държави се различава и зависи от стойността на поръчката.
Безплатната доставка изглежда важна в Испания , Франция и България, но това не означава, че и в другите страни хората се отказват от безплатната доставка – напротив.
Ако потребителите в Обединеното кралство търсят нишов продукт, който се продава само от няколко онлайн търговци, разходите за доставка играят малка или никаква роля. В Холандия това споделят само 21 процента от анкетираните, което е най-ниската цифра от всички анкетирани европейски държави. 1 от 3 холандци очакват безплатна доставка за поръчки над 20 евро.
За много потребители в цяла Европа стойността на поръчката е важна, за да се определи дали доставката трябва да бъде безплатна- 26% смятат, че доставката винаги трябва да бъде безплатна.
Що се отнася до безплатната доставка, се появяват три общи мнения във всички страни – според проучване. За над една четвърт от анкетираните доставката винаги трябва да бъде безплатна; за 30 процента зависи от стойността на поръчката; за всеки трети респондент това зависи от продукта и неговата наличност.

Предпочитаният начин на плащане е различен за всяка държава.

Изглажда ,че с кредитна карта предпочитат да плащат повечето купувачи в Англия ,Франция , Холандия , Испания , а други педпочитат чрез доставчик на онлайн платежен инструмент има предпочитания за плащане и с фактура . За България се предпочита плащане при получаване.
Доставката до дома все още е най-популярният метод за доставка.
Във Великобритания 90 процента от анкетираните се възползват от тази възможност, докато във Франция това са само 63 процента. Това е така, защото 22 процента от френските купувачи обичат да вземат пакета си от пощенски клон или център за колети. В България получаването на пратката в пощенския клон е предпочитано, защото е по-евтино.
Някаде предпочитат дата и точен час на доставка, свързано е със свободните часове на клиента -най-вероятно.

Mаркетинг

Ползването на Уикипедия като Маркетинг за Оптимизация ,SEO

Новини

OpenAI обявява нов AI модел, който превръща текст във видео

Новини

Електронната търговия в Русия

SEO

B2B Бизнес за Бизнес 32 процента от купувачите срещат трудности при намирането на продукти онлайн

Mаркетинг

Търсачката през 2022 г. Какво да прогнозирате и вършите като търговец ?

Новини

Икономика в условия на криза и Е-магазините

Социални мрежи

Facebook обявява набор от нови функции за електронна търговия

Новини

Новости в електронната търговия за връщането на покупки

Mаркетинг

Примери за бизнес етика и най-добри практики при рекламиране

SEO

Безплатни инструменти за тестване на уебсайт