Разходите за доставка са най-важният фактор за онлайн купувачите

Post Images

В голяма част от Европа разходите за доставка са най-важният фактор за онлайн купувачите, които избират от кой онлайн магазин ще купуват. Това не означава непременно, че онлайн клиентите принципно не желаят да плащат за доставка, но желанието е различно в различните държави.

Какво онлайн купувачите в Европа искат и очакват от доставчиците на електронна търговия.

Според проучване за 55 процента от всички респонденти цената на доставката е най-важният критерий при избора на онлайн магазин. Що се отнася до желанието на потребителя да плати за доставка, ситуацията по държави се различава и зависи от стойността на поръчката.
Безплатната доставка изглежда важна в Испания , Франция и България, но това не означава, че и в другите страни хората се отказват от безплатната доставка – напротив.
Ако потребителите в Обединеното кралство търсят нишов продукт, който се продава само от няколко онлайн търговци, разходите за доставка играят малка или никаква роля. В Холандия това споделят само 21 процента от анкетираните, което е най-ниската цифра от всички анкетирани европейски държави. 1 от 3 холандци очакват безплатна доставка за поръчки над 20 евро.
За много потребители в цяла Европа стойността на поръчката е важна, за да се определи дали доставката трябва да бъде безплатна- 26% смятат, че доставката винаги трябва да бъде безплатна.
Що се отнася до безплатната доставка, се появяват три общи мнения във всички страни – според проучване. За над една четвърт от анкетираните доставката винаги трябва да бъде безплатна; за 30 процента зависи от стойността на поръчката; за всеки трети респондент това зависи от продукта и неговата наличност.

Предпочитаният начин на плащане е различен за всяка държава.

Изглажда ,че с кредитна карта предпочитат да плащат повечето купувачи в Англия ,Франция , Холандия , Испания , а други педпочитат чрез доставчик на онлайн платежен инструмент има предпочитания за плащане и с фактура . За България се предпочита плащане при получаване.
Доставката до дома все още е най-популярният метод за доставка.
Във Великобритания 90 процента от анкетираните се възползват от тази възможност, докато във Франция това са само 63 процента. Това е така, защото 22 процента от френските купувачи обичат да вземат пакета си от пощенски клон или център за колети. В България получаването на пратката в пощенския клон е предпочитано, защото е по-евтино.
Някаде предпочитат дата и точен час на доставка, свързано е със свободните часове на клиента -най-вероятно.

Новини

Google Променя 20% от всички етикети на заглавията при търсене

Новини

Какво представлява Интернет на нещата ? (въпроси и отговори)

Новини

Документи и правила за пътуване в Англия за граждани на ЕС

Новини

Прогнозите за икономическа стагнация са причина за безпокойство, казват експертите

Mаркетинг

WordPress добавки за маркетинг на съдържание

Социални мрежи

TikTok идеи за електронна търговия

Новини

Klarna предлага безлихвено пазаруване за всички онлайн търговци

Mаркетинг

За начинаещи Електронни Търговци - Стратегия

Новини

Електронната Търговия през 2023 година

Новини

Икономика в условия на криза и Е-магазините